Kulturdialog hos Habilitering barn och ungdom

Vilka kulturella utmaningar kan uppstå, och hur kan de undvikas, under ett samtal genom tolk?

Fotografi på fem kvinnor.

Tolkarna Elias Elkadi och Roshna Walee (från höger) tillsammans med några av deltagarna från Habilitering Frölunda barn och ungdom.

I april har Tolkförmedling Väst haft nöjet att hålla flera kulturdialoger hos Habilitering barn och ungdom. Kulturdialog är en tjänst för ökad kunskap och förståelse för kulturella utmaningar som kan uppstå i en tolksituation. Genom rollspel delar erfarna tolkar med sig av sina erfarenheter från tolkade möten. Deltagarna får också möjlighet att reflektera och samtala kring kulturella utmaningar som de själva har stött på i samtal genom tolk.

Deltagarna från Habilitering barn och ungdom reflekterade bland annat kring de kulturella utmaningar som kan uppstå kopplat till förväntningar på vården samt ords olika betydelse i olika kulturer. Efter genomförd kulturdialog enades deltagarna om att samtal genom tolk måste få ta tid, och att nyfikenhet och användning av kontrollfrågor ofta resulterar i bättre samtal.

"Vi behöver inte vara experter på kultur men vi måste vara nyfikna för att öka förståelsen."

Boka kulturdialog

Är din verksamhet intresserad av en kulturdialog tillsammans med Tolkförmedling Väst? Gör en intresseanmälan idag så kontaktar vi dig! Länk till annan webbplats.

Skriv ut
|
Senast uppdaterad: 18 april 2024