Stäng

"Vi väljer alltid telefontolk"

På gynekologimottagningen på Kungälvs sjukhus är telefontolk alltid förstahandsvalet.
– Det är svårt att hitta något som inte är positivt med att använda telefontolk, säger Sofia Hellström, undersköterska.

Varje dag kommer patienter till gynekologimottagningen på Kungälvs sjukhus. Här görs bland annat cellprovsuppföljningar, aborter och utredningar av fertilitet och inkontinens. Samtal som av många skulle uppfattas som personliga och känsliga.

– Vi väljer att alltid beställa telefontolk inte minst för anonymiteten. Om en patient är från en mindre ort är det inte omöjligt att de någon gång stöter på tolken, säger Sofia Hellström, undersköterska.

Genom att beställa telefontolk ökar möjligheten att använda en tolk som fysiskt finns i en annan del av landet. Därmed minskar risken för jäv samtidigt som anonymiteten värnas. Dessutom är kostnaden lägre och miljöpåverkan mindre.


"Eftersom vi alltid väljer telefontolk är vi i princip aldrig med om att det inte går att ordna tolk och vi får alltid den tid vi önskar."


På frågan om hon kan se några nackdelar med att använda just telefontolk tycker hon att det är svårt att hitta några.

– Det skulle i så fall vara ljudet i något enstaka fall men nu har vi fått tips om att använda en "puck" för att förbättra ljudet.

En "puck" är en mindre portabel högtalare som kan köpas för en mindre summa som gör att alla parter i ett samtal hör varandra bättre. Ett bra verktyg i ett samtal med telefontolk.

Skriv ut
|
Senast uppdaterad: 15 januari 2020